Äidin tarina - 13.03.2012

Ajattelin ettei olisi varmaan keneltäkään pois, jos raottelen hieman uuden levyni rivien välejä, taustoja ja tarinoita biisien takaa. Ensimmäisenä pohdintojani juuri julkaistusta singlestä nimeltä Äiti.

Tästä kappaleesta tuli itselleni mieleen kysymys...tai oikeastaan vastaus kysymyksiin: Miksi lauluja on ylipäätän alettu kirjoittamaan? Millainen oli maailman ensimmäinen laulu? Ei varmaankaan mittatilaustyö euroviisuihin tai laulukilpailun voittajalle. Tai radioystävällinen fiktiivinen tarina rahan, kunnian tai maineen perässä.

Tänä päivänä lauluja tehdään varmasti monestakin syystä ja monenlaisiin tarkoituksiin, mutta onneksi tulee aina niitäkin lauluja jotka ovat syntyneet juuri samalla tavalla kuin luulen että maailman ensimmäisetkin laulut ovat syntyneet: Aitoja henkilökohtaisia tarinoita, tehty juuri omasta elämästä ja kokemuksesta. Saanut kipinän aidosta tunteesta, ja mistään tai kenestäkään muusta välittämättä, suorastaan räjäyttänyt tiensä ulos tekijänsä sydämestä. Väitän että Äiti on sellainen laulu. Laulu elämästä, jonka kaikki tunnistaa ja johon kaikki voivat yhtyä. Tämän kaltaiset laulut puhuttelevat ja jäävät usein elämään.

Noin viisi vuotta sitten tämän laulun tekijä halusi tehdä laulun pois nukkuneen äitinsä muistoksi. Ymmärrettävästä syystä hän tiesi, ettei sitä hautajaisissa itse pystyisi esittämään, joten hän nauhoitti kappaleen etukäteen kotonaan levylle, joka sitten kuunneltiin muistotilaisuudessa. Hautajaisten jälkeen tuo levy laitettiin hyllylle, missä se odotti näihin päiviin asti. Nyt monen vuoden jälkeen tekijä katsoi olevansa valmis päästämään laulun eteenpäin muidenkin kuultavaksi ja olen erittäin otettu, että sain kunnian levyttää tämän tärkeän kiitoksen ja kunnianosoituksen kaikille äideille.

Oma Äitini elää ja voi hyvin ja välimme ovat lämpimät. Silti tuon laulun kuullessani oli vaikea pidätellä kyyneleitä. Jo pelkästään myötäelämisestä, mutta laulu myös muistutti minua omasta lapsuudesta ja nuoruudesta, kodin suomasta turvasta ja luottamuksesta, katkeamattomasta suhteesta ja siitä kuinka minulla on ollut aina paikka minne mennä. Kiitos Äiti.

Näytä arkisto >